söndag 17 april 2011

Söndag

Och den bjuder på Rapport-träning neråt Arnäs och det är ju som alltid roligt att träffas få se nu om våra egna långa roliga budföringar  vi gjort i veckan gör nån skillnad.
Tar som vanligt med mig kameran så det blir nog ett och annat foto skulle jag tro så jag får väl lägga in dom sedan.
Här kommer en kort beskrivning av rapportgrenen.
Tävlingsgrenen rapport bygger på det ursprungliga arbete som hundarna under kriget utförde. Rapporthunden ska så snabbt som möjligt springa mellan två förare som befinner sig på olika stationer. Den ska vara tyst för att inte röja stationen för "fienden" och den ska klara störningar i form av skottlossning utefter sträckan.
Varje tävlingsekipage består av en hund och två förare. Huvudföraren är den förare som tävlar med hunden i övriga moment (lydnad och uppletande). Hjälpföraren är vanligtvis en familjemedlem eller någon annan person som hunden är bekant med och har en relation till.
I den högsta klassen, elitklass, ska hunden springa totalt fyra sträckor mellan olika stationer.
En av förarna stannar på A-stationen medan den andra föraren tar hunden med sig till B-stationen som är belägen 1100 meter från A. De tävlande väljer själva vilken av förarna som ska stanna på A-stationen.
Hunden skickas från B till A och föraren på B-stationen går därefter 400 meter till C-stationen. Den andra sträckan som hunden ska springa är mellan A och C, dvs 1500 meter. Hunden skickas därefter tillbaka till A-stationen och föraren på C-stationen gör en sista förlängning på 500 meter till D-stationen. Den fjärde och sista sträckan som hunden springer från A till D är alltså 2 km. Totalt springer elitklasshundarna 6,1 km.
Hoppas ni får en inblick i vad det innebär, om rapport som tävlingsgren ska jag ta när det blir aktuellt för oss.

Inga kommentarer: